Ambalajele sustenabile

Un uriaș motiv de bucurie pe care îl putem avea în aceste vremuri poate fi cu siguranță constituit de faptul că devenim mai verzi și prietenoși cu mediul înconjurător pe zi ce trece. Populația mondială crește, economia globală se dezvoltă și ambele dăunează resurselor naturale ale planetei noastre, dar poporul devine cu pași mici, dar siguri, din ce în ce mai grijuliu cu privire la mediu și impactul lor asupra acestuia Astfel, o nișă de produse care a prins multă anvergură este reprezentată de industria ambalajelor din carton sustenabile.
Consumatorii cer produse ecologice, mărcile apelează la marketing ecologic și toată lumea tânjește la ambalaje durabile. Problema este că acest concept depășește cu mult reutilizarea și reciclarea. În timp ce un produs care este ambalat în mod sustenabil are o conotație pozitivă, mărcile care doresc să abordeze tendința trebuie să facă un pas mai departe și să se concentreze pe criteriile sale specifice și pe filozofia generală.
Totuși, ce sunt aceste ambalaje sustenabile? Foarte simplu! Ambalajul sustenabil reprezintă dezvoltarea și utilizarea ambalajului care are ca rezultat o durabilitate îmbunătățită. Aceasta implică utilizarea sporită a inventarului ciclului de viață și a evaluării ciclului de viață pentru a ajuta la ghidarea utilizării ambalajelor, ceea ce reduce impactul asupra mediului și amprenta ecologică. Include o privire asupra întregului lanț de aprovizionare: de la funcția de bază, la marketing și apoi până la sfârșitul vieții și reformarea și reutilizarea produsului.
Așadar, ambalajul sustenabil este important deoarece reduce amprenta ecologică a tuturor etapelor ciclului de viață al produsului. Ajută atât producătorul, cât și consumatorul să își reducă impactul asupra mediului. O mare parte din aspectul social și politic al eforturilor de a încuraja durabilitatea s-a concentrat pe impactul pe care producția de materiale de ambalare îl are asupra oamenilor. Exploatarea materiilor prime naturale, de exemplu, are potențialul de a afecta nu doar fauna și lumea naturală, ci și popoarele indigene ale lumii. Producătorii sunt acum sub presiune pentru a se asigura că procesele lor nu afectează negativ propriul personal și oamenii care locuiesc în zonele în care își desfășoară activitatea. Această presiune nu vine doar din partea guvernelor și autorităților de reglementare, ci din ce în ce mai mult din partea unora dintre principalele lanțuri de retail care cer standarde mai bune. Astfel, există o așteptare din ce în ce mai mare din partea companiilor să acorde atenția cuvenită pentru sănătatea și siguranța angajaților lor și a comunităților locale.
Industria ambalajelor a fost împinsă în prim-planul agendei de sustenabilitate, nu neapărat pentru că este cea mai mare sursă de probleme de mediu, ci pentru că, din punctul de vedere al consumatorului, este una dintre cele mai vizibile. Dar atunci când luăm în considerare amprenta de durabilitate a industriei de ambalare, ar trebui să ne concentrăm atât pe aspectele calitative, cât și pe cele cantitative. Cu alte cuvinte, nu este vorba doar de reducerea cantității de ambalaje produse, ci de abordarea unor probleme precum designul.